De 10 ani Ministerul Mediului se chinuie să facă perdele forestiere pe marginea drumurilor, ca iarna şoselele să nu mai fie acoperite de nămeţi.
Studiile de fezabilitate zac uitate într-un sertar al instituţiei, iar viscolul continuă să blocheze traficul.
Lucia Varga, ministrul Apelor Pădurilor şi Pisciculturii: "Am gasit studii de fezabilitate din 2005/2006 pentru autostrăzi A1 şi A2 pentru drumurile naţionale şi pentru căile ferate".
Planurile descoperite recent, urmează însă, să fie puse în practică din primăvară. Atunci ar trebui să fie plantaţi pomi pe marginea drumurilor din ţară în zona Botoşani, zona Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, dar şi zona Giurgiu şi sudul ţării unde avem fenomene meteo puternice.
Ministerul Mediului va cheltui 30 de milioane de lei pentru cumpărarea puieţilor. Iar proprietarii terenurilor pe care vor fi plantaţi aceştia vor fi despăgubiţi în medie cu o mie de lei pe an.
Lucia Varga, ministrul Apelor Pădurilor şi Pisciculturii: "Avem studii de fezabilitate pentru 870 de kilometri însă necesarul identificat de CNADR este de 1700 de kilometri de-a lungul Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale".
În judeţul Constanţa proiectul de plantare a perdelelor are deja 3 ani dar mai trebuie timp până se vor vedea roadele.
Anamaria Stoica, reporter Digi24 Constanţa: "O dată plantate, perdelele forestiere au nevoe de maximum 5-6 ani pentru a ajunge la maturitate. Abia atunci acestea pot preveni ca zapada sa ajunga pe carosabil".
Pentru fiecare hectar proprietarii vor primi o rentă anuală de aproximativ o mie de lei dacă vor fi de acord cu plantarea perdelelor forestiere.