sursa foto: guardianlv.com
Bitcoin este o monedă digitală care a apărut în 2009 la puţin timp după declanşarea crizei economice şi a fost o metodă de a combate într-un fel sistemul financiar-bancar care era în cădere.
Bitconii sunt schimbaţi pe dolari, ruble şi yeni japonezi, atât pentru servicii on line, cât şi pentru diverse produse, dacă negustorii acceptă trocul.
În Constanţa există până în prezent doar un utilizator care a apelat la această nouă formă de plată electronică.
"Fiind o monedă care nu ţine de o autoritate centrală poate să fie valoarea ei în ouă, dacă dvs. vreţi să-mi daţi ouă şi eu accept să vă dau această monedă pe ouă, atunci valoarea o să fie în ouă", a spus un utilizator bitcoin.
Chiar dacă pe piaţa românească a apărut destul de târziu sunt deja şi alţi doritori care intenţionează să implementeze sistemul de plată.
Este vorba despre un antrenor de Aikido care are o sală dedicată celor care îndrăgesc acest sport. Acesta vrea ca tranzacţiile să le poată face de pe un telefon sau de pe un computer conectat la internet, după crearea unui cont.
Ion State, antrenor Aikido: "Cu siguranţă o vom folosi. Conceputul, filosofia este de o monedă liberă fără să existe o bancă centrală".
Viitorul bitcoin
Utilizatorii spun că valoarea bitcoin nu poate fi manipulată de guverne sau instituţii financiar -bancare şi nici nu poate fi influenţată de inflaţie, valoarea acesteia fiind stabilită de piaţă, de cerere şi ofertă.
Constănţenii nu au auzit de noua monedă virtuală şi sunt sceptici în ceea ce priveşte utilizarea acesteia, atâta timp cât pe piaţă există foarte puţine date în acest sens.
Astăzi, un bitcoin valorează puţin peste 2.800 de lei, iar din toamnă până în prezent valoarea lui a crescut de patru ori şi în ultimii doi ani de o mie de ori.
Trebuie menţionat că această monedă poate fi divizată. Numărul de monede care se află în prezent pe piaţă este de peste 12 milioane.
Până în 2040 va ajunge pe piaţă un număr limitat de monede, adică 21 de milioane de bitcoins.
reporter: Marieta Iorga
operator: Alexandru Brânzaru
editor web: Anca Medrea