Proiectul, realizat de o firmă din Capitală, a fost analizat de arhitecţi de renume mondial şi ocupă locul al III-lea în topul concurenţilor de la categoria "Educaţie".
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Aici, pe malul lacului Siutghiol, se va construi una dintre cele mai frumoase clădiri din lume: centrul multifuncţional al navigatorilor. Va avea o suprafaţă de 5000 mp, 160 de locuri de cazare, 20 de săli de curs şi antrenament. Interesant este că pereţii din interior vor fi mobili, astfel încât toate spaţiile vor putea fi modificate în funcţie de cerinţe".
Centrul se va adresa mai mult cursanţilor din străinătate, în jur de 200 la fiecare modul de instruire. Acum, sălile de curs, bazinul de antrenament şi simulatorul se află în trei locaţii diferite din oraş. Cât priveşte cazarea şi transportul, fiecare străin se descurcă singur.
Ovidiu Cupşa, director general CERONAV: "Sunt interesaţi inclusiv de servicii de masă, servicii de cazare, servicii de transport, ceea ce, din punctul nostru de vedere, înseamnă venituri în plus."
Centrul va fi dotat şi cu un bazin identic celui existent unde navigatorii ori cei care lucrează pe platforme petroliere vor pune în practică regulile de siguranţă învăţate.
Arhitecţii de renume mondial au studiat şi punctat modul în care este folosit întregul spaţiu interior, dar şi aspectul exterior, inspirat din arhitectura anilor '70.
Andrei Chivu, arhitect: Pretenţiile de execuţie sunt destul de mari, sunt produse, materiale destul de scumpe, nişte prefabricate din beton. Vor fi destul de complicat de montat pentru a reprezenta această sugestie de volume suprapuse
Noua clădire a CERONAV costă în jur de 6 milioane de euro, bani suportaţi integral din veniturile proprii ale instituţiei de stat. Lucrările vor începe anul viitor.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru