Pentru a nu deveni ţinta hoţilor, oamenii legii le recomandă turiştilor să nu plece la plimbare sau la plajă cu obiecte de valoare, cum ar fi telefoane mobile sau gadgeturile de ultimă generaţie. După lăsarea serii, trebuie să evite străzile neiluminate şi puţin circulate.
"În gară am lăsat nesupravegheat bagajul şi mi l-a furat. L-am recuperat dar totuşi a fost un inconvenient. Acum nu mai las nimic fără să fie sub ochii mei".
Cele mai frecvente cazuri, spun poliţiştii, sunt furturile de bijuterii scumpe. Aceştia recomandă vizitatorilor să le lase în seiful din cameră sau din recepţia hotelului.
"Uitaţi, am doar o verighetă pe mână, restul am dat jos, deci păstrez doar cerceii. În portofel scot de pe card doar cât este nevoie, nu ne afişăm prea mult".
"Încercăm să fim cât se poate de atenţi, să nu le ţinem la vedere, să le păstrăm la hotel în seifuri".
Cele mai frecvente sunt furturile genţilor de pe plajă sau de la terasele din staţiuni.
Emanuela Chilă, agent principal de poliţie Biroul de Prevenire şi Analiză a Criminalității Constanţa: Venim cu aceste activităţi informativ-preventive în sprijinul turiştilor şi ca atare ei respectă sfaturile noastre şi sunt atenţi la bunurile lor.
Poliţiştii spun că, spre deosebire de anul trecut, infracţionalitatea pe litoral a mai scăzut.
reporter: Luiza Nicolae
operator: Cristian Caciauna