Crixus, sau Lucian Costache pe numele lui adevărat, s-a îndrăgostit anul trecut de istorie. A hotărât să ia parte la cât mai multe manifestări care au ca temă Dacia şi istoria neamului lui Decebal şi Burebista, iar acum este unul dintre cei mai apreciaţi "gladiatori" din ţară.
Lucian Costache, voluntar - gladiator: Cel mai mare a fost la Roma, cel mai mare festival, Natali di Roma, şi ne-am prezentat şi noi cu o trupă de 27 de oameni. Pe parcurs am învăţat şi mai multe lucruri istorice, care nu se prezintă prea mult în şcoli, istorie ascunsă să zic aşa.
El este unul din zecile de voluntari care a participat la festivalul antic Dacia - Casa Noastră, aflat la prima ediţie, chiar lângă plaja de la Corbu.
Octavian Manu, preşedintele Asociaţiei Dacia - Casa Noastră: Nu avem pauză, majoritatea oamenilor pe care îi vedeţi aici sunt voluntari, ei se pregătesc mai multe ore pe zi. Este o pregătire continuă, de la făcut arme, echipamente, antrenamente, dansuri.
Un moment aşteptat de toţi a fost lupta gladiatoarelor, singurele din România care pot realiza o astfel de demonstraţie.
Roxana Sava, voluntară - gladiatoare: Noi nu am avut coregrafie, pentru că suntem două leneşe şi nu ţinem minte nimic şi fiecare luptă a noastră e unică. Cum a fost şi aceasta, nu ştiam cine pierde.
Ana Borbocea, voluntară - gladiatoare: Nu toată lumea poate să se lupte cu arme, să înveţe cum să se apere. E un fel de artă, un ring de dans al armelor.
"Sunt foarte surprins, mi se pare un spectacol foarte frumos, foarte distractiv", a spus un turist.
Punctul culminant a fost atins odată cu lupta dintre daci şi romani. Oastea dacică a ieşit învingătoare.
Spre final, tensiunea a dispărut cu ajutorul nimfelor şi dansurilor mistice.
După demonstraţii, curioşii au rămas să tragă cu arcul, să vadă tehnica militară şi să admire vasele de ceramică tipice antichităţii.
reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna