Ce i-a atras atenţia femeii sunt greşelile gramaticale din text, pe care le-a analizat împreună cu tatăl ei, dascăl de limba şi literatura română.
Articolul din hotărârea de consiliu la care face referire este un enunţ afirmativ legat de un altul cu valoare de negaţie prin conjuncţia "şi", o eroare gramaticală des întâlnită mai ales în administraţia publică. Cu manualul de gramatică în mână, femeia a intentat proces Consiliului Local şi l-a câştigat.
Inocenţia Zissu, jurist: "Am zis şi chiar am materializat să mut o oră de limba română din clasă, să o mut în sala de judecată."
Toată tevatura putea fi evitată dacă hotărârea era formulată altfel.
Bianca Ibadula, profesor de limba română: "Evident, da, este o negaţie a negaţiei acolo şi reformularea este absolut necesară."
Inocenţia Zissu, jurist: "O lege care cere omului să nu fie om este imposibil de aplicat! Deci, am demonstrat şi acest lucru."
Cu evidenţele în faţă, aleşii locali recunosc că au greşit şi spun că enunţurile contestate din hotărârea de consiliu vor fi refăcute.
Radu Matei, consilier local: "Hotărârea ar trebui să rămână validă, să fie abrogată hotărârea prezentă şi să fie readoptată într-o formulă corectă gramatical. Problema este că, din câte înţeleg, a costat destul de mult constănţenii şi ar trebui ca aparatul executiv al consiliului să fie puţin mai atent la redactarea acestor hotărâri."
Într-adevăr, femeia care a dat în judecată Consiliul Local a câştigat 2.100 de lei. Bani din buzunarele cetăţenilor. Cu toate că femeia din Constanţa a arătat că şi oamenii simpli pot schimba ceva, iar cetăţenii ar trebui să fie interesaţi de ce decid aleşii locali, mulţi nu ar urma exemplul concitadinei lor.
Punctul nevralgic gramatical al hotărârii se referea la legalitatea hrănirii animalelor pe stradă. Până la abrogarea hotărârii de consiliu, cei care ofereau de mâncare câinilor şi pisicilor în spaţiul public riscau amenzi între 500 şi 1.000 de lei.
reporter: Paul Greavu
operatori: C. Caciauna / F. Boboc