Un extraterestru a fost astăzi vedeta Planetariului din Constanţa, iar cei pasionaţi de cosmos au aflat de la elevii premiaţi de NASA cum ar putea trăi pe Lună.
"Avem agricultură geoponică, adică se formează un sol, folosindu-se la bază regolitul, praful lunar, se îmbogăţeşte cu zeoliţi şi, uşor-uşor, prin fel de fel de procese naturale, aducem bacterii şi se descompune materie organică acolo", a spus Mihai Bărăscu, elev al CNMB.
Elevii olimpici ai Colegiului Mircea cel Bătrân nu au rezolvat numai capitolul agricultură pe satelitul natural al pământului, ci s-au gândit şi la dezvoltarea economică.
"Până acum s-a făcut în general doar câte o staţie, iar acum am creat o reţea de staţii, pentru a încerca să facem un plan economic mai fezabil", declară eleva Andreea Maria Dimitriu.
La Ziua Mondială a Spaţiului Cosmic a fost invitat şi realizatorul emisiunii "Digipedia" de la Digi World, Alexandru Mironov, care a apreciat realizările elevilor. "Hai să mutăm în toată ţara ideea că la viitor trebuie să ne uităm atent şi că trebuie să intrăm cu şurubelniţa în el, să-l facem aşa cum ni-l dorim noi", a spus Alexandru Mironov, realizatorul emisiunii "Digipedia".
Sâmbătă, organizatorii Săptămânii Spaţiului Cosmic vor organiza pentru elevii claselor I-IV un mini-cros al extratereştrilor, dar şi un curs de modelaj cu materiale alternative „Planetele sistemului solar".
De asemenea, cei mici vor putea privi stelele de la Observatorul astronomic şi se vor distra la o petrecere cu marţieni.
reporter Liviu Ghinea
Operator Liviu Eremia
Editor web: Anca Medrea