Doamna Paraschiva este unul dintre asistenţii sociali ce va avea de suferit de pe urma acestei situaţii. Are o fetiţă de 8 ani, cu handicap sever, care are nivelul de dezvoltare al unui copil de 2 ani.
Când avea doar 7 zile, micuţa a intrat în comă după ce a făcut icter nuclear, iar medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa i-au administrat un tratament foarte puternic.
Ca urmare fetita a rămas cu paralizie cerebrală. Deşi mama a consultat si specialisti din capitala, nu s-a mai putut face nimic pentru copila. Ca si cand nu ar fi fost de ajuns, tatal micutei le-a parasit. Barbatul nu a putut accepta faptul ca are un copil cu handicap.
Meseria de asistent social este una foarte grea, mai ales când e vorba să îngrijeşti propriul copil. Nu de puţine ori, Paraschiva a vrut să îşi pună capăt zilelor dar nu a putut pentru că fetita ar fi ramas fara niciun sprijin.
Somaj forţat
Intrarea în şomaj vine ca o lovitură pentru Paraschiva. Numai tratamentul fetiţei o costă, pe lună, 600 de lei, exact atat cât este salariul de asistent. Mai mult, în septembrie, însoţitorii persoanelor cu handicap au primit doar 70% din salariu, adică 430 de lei, astfel că femeia a fost nevoita să apeleze la rude.
În aceeaşi situaţie se află aproape 160 de asistenţi, majoritatea membri ai familiei celui asistat. In ciuda povestilor impresionante de viata, acest oameni sunt un exemplu de altruism, curaj şi determinare.
Speranţă unică la Medgidia: rectificarea bugetară
Edilul municipiului Medgidia îşi pune toate speranţele în rectificarea bugetară a Executivului, pentru că, nu poate aloca de la bugetul local cei 310.000 lei necesari pentru acoperirea salariilor însoţitorilor.
"La începutul lunii noiembrie noi îi vom disponibiliza, adică îi vom trimite în şomaj, pe cei 146, pentru 11 încercând să găsim o soluţie alternativă, fie plata unei indemnizaţii, fie o altă soluţie care să permită să rămână în continuare asistenţi ai persoanelor, care sunt din afara familiei", spune primarul orasului Medgidia, Marian Iordache.
Alte localităţi, alte probleme
În alte localităţi din judeţ, unde numărul asistenţilor este mult mai mic decat in Medgidia, primarii au reuşit să ia bani de la alte proiecte pentru a le asigura salariile până la sfârşitul anului.
Situaţia este mai gravă la Mangalia unde, din anul 2010, toţi asistenţii sociali au fost trecuţi în şomaj şi nici până la ora actuală nu au fost reangajaţi. Astfel, cele aproximativ 40 de persoane cu dizabilităţi se descurcă asa cum pot. Soluţia găsită de autorităţile locale să-i ajute este să le dea în fiecare lună câte un pachet care conţine alimente de bază.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea