Angajaţii regiei de transport spun că le-a ajuns cuţitul la os. Salariile ar fi prea mici pentru orele pe care le petrec la serviciu. De aceea nu au mai răbdat şi au declanşat un protest spontan.
Ei vor ca salariul să li se dubleze, de la 1000 la 2000 de lei, să primească bonuri de masă, sporuri şi prime de vacanţă.
Liderul de sindicat al RATC nu i-a sprijinit. A plecat pe traseu, la prima oră a dimineţii şi a revenit la autobază aproape de orele prânzului.
Singurul care a stat de vorbă cu oamenii a fost directorul regiei. Însă propunerea lui - 10 bonuri de masă, în valoare de 100 de lei - pentru încetarea protestelor, nu a fost accepată de grevişti.
Cei care au suferit cel mai mult de pe urma grevei au fost călătorii. S-au trezit că aşteaptă în zadar, în staţii, autobuzele care să îi ducă la muncă, la şcoală, sau acasă.
O grevă similară a avut loc şi în luna mai a acestui an.
De această dată protestul nu a fost anunţat şi nu a fost asigurată o treime din transportul în comun. Ca atare, greva a fost declarată ilegală.
Conducerea Regiei spune că îi va da în judecată pe grevişti, ca să îşi recupereze pierderile pentru orele nemuncite în perioada protestului. Pagubele s-ar ridica la circa 100.000 de lei pe zi.
Update
Nici mâine nu vor circula autobuzele RATC, iar transportul public va fi asigurat de microbuzele particulare care vor circula pe traseele autobuzelor regiei.
Pierderile vor fi suportate de angajaţii RATC. Decizia a fost luată de Consiliul Local al Municiului Constanţa, care s-a reunit, astăzi, în şedinţă extraordinară.
Aleşii locali spun că greva este doar o încercare a salariaţilor de a şantaja autorităţile, pentru a le convinge să le majoreze lefurile.
reporteri: Daniel Istrate, Poliana Căpitan, Liviu Burghelea
operatori: Liviu Erimia, Cristi Caciauna