Costin Costea este elev în clasa XI-a la Colegiul Mihai Viteazul din Slobozia. De mic a fost pasionat de roboţi, sau de orice fel de lucruri automate. Îi plăcea să demonteze diverse obiecte şi apoi să le transforme în alte lucruri.
"Reuşea să adauge ceva la orice jucărie, poate banală şi reuşea să dezvolte altă structură de neimaginat pentru noi, cei mari", a spus Gabriela Costea, mama adolescentului.
Când a văzut că nu este doar o joacă de copii, iar pasiunea pentru inginerie se dezvoltă din ce în ce mai mult, mama lui a început să-l sprijine financiar.
Cea mai importantă invenţie a lui Costin a fost haina inteligentă. 10 luni a lucrat la acest proiect, iar ca să-l finalizaze a avut nevoie de un buget de 5000 de lei.
Costin Costea, inventator: "În ce domenii ar putea fi folosită? Ar putea fi folosită de Armata Română, de Poliţia Română, de Pompieri, de alpinişti, salvamontişti sau de orice altă persoană care ştie că ar putea păţi ceva".
Sistemul gândit de inventator este relativ simplu. La baza acestuia stau opt senzori şi două plăci de bază. Astfel, geaca poate monitoriza aproape orice situaţie critică.
"Are senzori pentru GPL, pentru monoxid de carbon, pentru dioxid de carbon şi gaz metan. Deci patru senzori de gaze la care se mai adaugă senzor de temperatură, presiune atmosferică, puls unul pentru temperatura interioară a corpului şi GPS-ul", a spus Costin Costea.
Anul viitor Costin îşi doreşte să înceapă testarea gecii inteligente.
Trebuie verificat fiecare senzor în parte şi pentru asta este hotărât să ceară sprijinul autorităţilor locale pentru a vedea cum se comportă invenţia lui într-un mediu toxic, dar şi în cazul unui accident rutier.
Inventatorul vrea să fie sigur că senzorul nu va confunda frânarea forţată cu impactul cu un alt obiect. Dacă va fi o reuşită, elevul ar putea să-şi breveteze invenţia.
reporter: Liviu Burghelea
operator: Alexandru Şerbănescu
editor web: Anca Medrea