Lacul Durankulak, Bulgaria. Începutul lui februarie. După mai multe zile petrecute la pândă, în frig şi ploaie, mai mulţi specialişti români, bulgari şi englezi au reuşit să capureze 80 de păsări cu ajutorul unor tunuri cu plase.
Gâştele au fost prinse fără a fi rănite. Toate au primit inele colorate pe picior, iar la două dintre ele, Darko şi Decebal, li s-a montat un rucsac cu GPS.
Emil Todorov ornitolog: "Facem acest studiu de cercetare pe gâsca cu gât roşu pentru a studia despre migraţia lor , unde se opresc, când ajung în România unde preferă să se hranească şi să doarmă".
Cele două păsări au zburat una în Bulgaria şi una în Brăila.
Emil Todorov ornitolog: "La fiecare trei zile primim date despre unde se află cele două gâste, cum se hrănesc, ce fel de hrană preferă şi asta ne ajută astfel să găsim cele mai bune măsuri pentru conservarea mediului pentru ele. Doar 50.000 de exemplare mai există la această oră în întreaga lume".
Ovidiu Bufnilă purtător de cuvânt Societatea Ornitologică Română: "Pe lângă faptul că este una dintre cele mai periclitate specii din lume este si o gasca care aduce foarte multi bani. Numai în 2012 şi 2013 pe măsurile de agromediu de la UE au venit 16 milioane de euro. Asta înseamnă o medie de 8 milioane de euro pe an pentru fermierii români".
Acţiunea de cipare face parte din proiectul „Safe Ground for Redbreasts" şi prin el se urmăreşte prevenirea dispariţiei acestei specii.
reporter: Anamaria Stoica
operator: Matei Ghioc
editor web: Anca Medrea