Combinatul chimic a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa că îşi va restrânge activitatea. Acest lucru se va întâmpla pentru că principalul beneficiar vrea să rezilieze contractul cu cu gigantul chimic.
Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa: "Va fi o situaţie în principal pentru Slobozia , dar şi pentru judeţ deosebit de delicată, pentru că 700 de persoane disponibilizate , chiar dacă vor beneficia de ajutorul de somaj, va fi foarte dificilă pentru municipiul nostru, mai ales că nu există nicio posibilitate de preluare a forţei de muncă în alte societăţi comerciale"
Conducerea Combinatului, unde se produc azotat de amoniu si acid azotic, spune ca nu mai are fonduri pentru a achiziţiona materii prime de la furnizori şi nici pentru a plăti salariile. Aceste probleme sunt generate de creşterea preţului la gazele din producţia internă. Angajaţii însă, sunt hotărâţi să iasă în stradă pentru a-şi păstra locurile de muncă.
"Avem câteva criterii acolo . Cei care sunt pensionari. Unul dintre soţi, dacă sunt soţ şi soţie, cel cu veniturile mai mici. Salariile au fost primite pe luna august 75% şi urmează să primim pe septembrie", a declarat Cristache Dima, lider sindical.
Nu este pentru prima dată când au fost daţi oameni afară din combinat, iar acest lucru s-a întâmplat în urmă cu doi ani.
Dacă la nivelul sindicatului lucrurile sunt relativ clare, angajaţii trăiesc cu sabia deasupra capului şi nu ştiu ce se va întâmpla de acum încolo.
În luna ianuarie, Guvernul a adoptat o hotarâre prin care stabilea eliminarea treptata a preţurilor reglementate la gazele naturale din producţie internă.
Drept urmare, în primele trei luni ale acestui an, preţul a crescut cu aproximativ 21% pentru consumatorii industriali, şi a continuat să se majoreze. Astfel, consumatorii industriali au ajuns să plătească, în luna octombrie, un preţ la gazele naturale cu 160% mai mare faţă de ianuarie.
Patronatul Combinatului Chimic Chemgaz Slobozia a trimis o scrisoare şi către Fondul Monetar Internaţional, prin care cere reglementarea situaţiei preţului gazelor naturale.
reporter: Liviu Ghinea
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea