250 de mii de ore de muncă, aproape 500 de angajaţi mobilizaţi, o mie de tone de tablă şi 33 de km de cabluri. Toate acestea au fost necesare pentru realizarea celei mai mari macarale plutitoare din zona Mării Negre.
Nava a fost construită în Şantierul Naval Constanţa şi a fost deja livrată unei companii din Ucraina."Sfântul Nikolai", aşa cum a fost botezată este o macara plutitoare autopropulsată, destinată transbordării cerealelor de pe nave pe barje sau invers.
Beneficiarul este o companie din Ucraina, care a ales Şantierul Naval Constanţa, chiar dacă în oraşul în care activează firma mai sunt trei societăţi unde putea fi ansamblată nava.
Macaraua a fost construită în nouă luni, iar forţa de muncă a fost impresionantă: 500 de angajaţi au lucrat la foc automat.
"A fost un parteneriat, prin care ucrainienii au adus proiectul şi echipamentele, iar Şantierul Naval a făcut construcţia, a înglobat echipamentele, le-a montat şi a făcut toate probele necesare. Valoarea proiectului depăşeşte 12 milioane de euro", a spus Radu Rusen, director Şantierul Naval Constanţa.
Fiind destinată transbordării cerealelor, macaraua a fost proiectată în condiţii speciale şi poate ridica până la 65 de tone, cu ajutorul unui cârlig. De altfel, autorităţile locale spun că acesta este un prim pas către alte viitoare colaborări cu vecinii noştri.
Lansată la apă, nava "Sfântul Nikolai" va ajunge în Ucraina tot pe apă, urmând să traverseze Marea Neagră până în portul Nikolaev.