Auto Show la Frontieră

Data publicării:
masini frontiera

Peste o sută de maşini furate au fost descoperite la frontiere doar în prima jumătate a acestui an. Anul trecut, mai bine de 250 de maşini au fost confiscate de poliţia de frontieră.

Autoturismele care cad pradă hoţilor din România sunt furate, cel mai adesea, la comandă. Un sfert din maşinile oprite la graniţă sunt luate chiar din România, iar intermediarii sunt prinşi când încearcă să le ducă în străinătate.

De obicei hoţii vin din alte judeţe, dau spargerea şi pleacă. Până proprietarul constată furtul, este posibil ca maşina să fi fost deja dezmembrată pentru piese de schimb. Iar dacă nu sunt dezmembrate, sunt falsificate actele astfel încât la verificare să nu fie depistate. 20 de maşini în valoare de aproape un milion de euro au fost descoperite la graniţa de la Prut anul acesta.

Cms. Ion Irimia, purtător de cuvânt Poliţia de Frontieră Galaţi:"În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul de maşini furate au fost întocmite dosare penale. Persoanele implicate sunt cetăţeni români, moldoveni, bulgari, turci, cehi."

A două metodă de furt este cea a păcălirii firmelor de leasing. Poliţiştii spun că membrii grupărilor au sarcini bine definite şi acţionează ingenios.

Mai exact, se folosesc de persoane pe care le trimit să cumpere maşini în leasing din Italia, Spania sau Germania. Cumpără numai maşini de lux pentru care plătesc cel mult trei rate. Apoi le aduc în România, unde complicii lor le scot la vânzare. Evident, cu acte false. După ce sunt vândute, membrii grupării declară maşinile furate pentru a justifica neplata ratelor.

La Gardă de Coastă sunt depozitate cele mai multe maşini furate. Aproape 200 de autoturisme are parcul auto de la malul mării.

Marius Niculescu, purtător de cuvânt Garda de Coastă: "La Garda de Coastă Sunt depozitate 170 de autoturisme, iar valoare atinge suma de un milion de euro.  Autoturismele sunt identificate, sunt aduse in parcul auto, se asteapta finalizarea lucrarilor penal, iar prin ord proc masinile sunt restiute proprietarilor sau se vor face venit la bugetul de stat."

Rutele folosite de către traficanţi sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene spre ţările est-europene:

Italia - Austria - Ungaria - România;
Germania - Austria - Ungaria - România - Moldova şi Ucraina;
Italia -Serbia - România - R. Moldova - Ucraina sau Federatia Rusa>

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri