De la acest calculator, montat în centrul zonal de la Cobadin, orice problemă legată de sistemul de furnizare a apei potabile se rezolvă, cu un clic. Vorbim de clorinare, reglarea presiunii apei, a tuturor indicatorilor bio chimici, ceea ce înseamnă apă de calitate către consumatori. Nici economiile pe care le face furnizorul nu sunt de neglijat.
Aurel Presură, directorul general adjunct RAJA a declarat: „Am obţinut o economie de energie, reală, măsurată, foarte mare. Se aproximativ 22%, doar după două luni. În proiect am prevăzut 30%. Dar vă spun că 22% din cantitatea de energie necesară, care o folosim în cele 25 de localităţi, pentru noi înseamnă 4-5 miliarde pe an, înseamnă foarte mult".
Un alt câştig, atât pentru consumatori, cât şi pentru furnizor, îl reprezintă depistarea cu exactitate a avariilor. Asta înseamnă că abonaţii nu vor aştepta prea mult până când problema va fi rezolvată. Mai mult decât atât, pierderile pe reţea vor fi cu mult reduse.
„S-a ales zona Cobadin pentru că este o zonă exclusiv rurală, iar cele mai mari pierderi ale companiei RAJA SA sunt în zona rurală. MUSCA S-a ales cea mai grea zonă tocmai pentru a demonstra eficienţa acestui proiect", a spus şi Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC Constanţa
Automatizarea sistemului a fost făcută cu echipament de ultimă generaţie, care a costat peste 600.000 de dolari şi care a fost furnizat, gratuit, de către o renumită firmă din Statele Unite ale Americii. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2 milioane de dolari, din care peste 1,2 milioane de dolari sunt bani, neramburabili, de la Guvernul SUA.
După Cobadin, luna viitoare sistemul va fi implementat în zona Băneasa, respectiv în 11 localităţi, după care, în 2014, se va face un studiu de fezabilitate pentru ca această tehnologie să fie extinsă şi în celelalte 109 localităţi, unde RAJA furnizează apă potabilă.
reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna