Culegătorii vin la Murfatlar din toate colţurile ţării. Înarmaţi cu foarfeci şi găleţi robotesc cât e ziua de lungă. O parte din ei culeg via de când se ştiu. Ionuţ Imbrea este din Bacău şi se declară patriot.
Ar fi putut pleca la lucru în Italia sau în Spania, dar a preferat să culeagă struguri. Pentru fiecare găleată culeasă este plătit cu 50 de bani.
Culesul strugurilor este un proces laborios şi solicitant din punct de vedere fizic, iar sezonierii trag tare ca să culeagă cât mai mult.
"Momentan recoltăm Pinot Noir-ul este un soi care se coace mai devreme, se face mai repede decât celelalte soiuri. Este o recoltă extraordinară cum n-a mai fost de mulţi ani", spune Cristina Rogozneanu, şef fermă Podgoria Murfatlar.
Cum se face vinul
Odată culeşi strugurii sunt puşi în bene şi apoi transportaţi la o zdrobitoare industrială, iar mustul obţinut este ţinut permanent într-o instalaţie de inox unde este lăsat la fermentat şi apoi la maturat.
Ulterior, vinul roşu este transferat în butoaie de stejar, în timp ce vinul alb se ţine în tancuri din inox. Conducerea firmei vorbeşte despre un an perfect pentru producătorii de vinuri.
Dan Domnaru, reprezentantul podgoriei, spune că faţă de anul trecut "anul acesta este mai bun şi estimăm o creştere a calităţii cu aprox 30 de procente cât despre calitate este cam la fel cu anul 2011 care a fost un an foarte bun şi calitativ şi cantitativ".
Producţia de struguri este aproximată la 25.000 de tone, respectiv 18 milioan de litri de vin.
Liviu Burghelea
Ionuţ Căpitan
Editor web: Anca Medrea