Virgil Coman, director la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa: "Aici avem un plan original al parterului Cazinoului din Constanţa. Vedem aici sălile, intrarea, dependinţe, sala de biliard, sala de lectură, terasa".
Cu ajutorul acestor planuri, simbolul de la malul mării ar putea să fie refăcut exact cum arăta pe vremuri. Era un loc cu totul aparte, unde aveau acces numai cei bogaţi şi aventurieri. Ţinuta de seară era obligatorie, iar luxul era un element obişnuit, care nu mai şoca pe nimeni.
Decebal Făgădău, primarul interimar al municipiului Constanţa: "Valoarea proiectului va fi 31,5 de milioane de lei, la care se adaugă TVA-ul. Evident că nu aceasta este suma finală a investiţiei, pentru că municipalitatea va veni cu partea de racorduri, partea de asigurare de utilităţi".
Compania Naţională de Investiţii se află acum în plin proces de organizare a procedurilor pentru demararea licitaţiei. Munca va fi titanică pentru că, acum, clădirea este degradată.
Radu Cornescu, arhitect: "Toate aceste lucrări se referă la stucaturi, la butaforiile de faţadă, toate aceste elemente vegetale, animale sau obiecte care amintesc de marinărie, catarge, provă de vas".
Toate au căzut pradă uitării. Prin geamurile sparte a pătruns vântul ori zăpada, iar prin acoperişul degradat a plouat în interiorul edificiului şi a distrus basoreliefurile şi picturile. Pe pereţi, tencuiala este căzută până la cărămidă. După ce Cazinoul va fi renovat, va fi de nerecunoscut.
Iulia Stanciu, reporter Digi24 Constanţa: "La etajul 1, turiştii şi localnicii vor putea găsi o sală de bal, dar şi o sală de spectacole care va avea o scenă, dar şi o zonă de culise."
La parter, vor fi amenajate spaţii pentru conferinţe, expoziţii, pentru spectacole, dar şi o cafenea. La subsol, vor fi săli de promovare a Mării Negre, grupuri sanitare, oficiu de catering, vestiare şi spaţii tehnice.
Lucrările trebuie să înceapă în toamna acestui an şi se vor termina în 2017.
reporter: Oana Manoilă, Iulia Stanciu
operator: Alexandru Brînzaru