Ana este studentă în anul III, la secţia Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Este unul dintre miile de studenţi clujeni care are şansa să lucreze într-o companie IT pe perioada vacanţei, cu contract individual de muncă. Este prima ei slujbă şi îşi doreşte să rămână în companie.
"Ceea ce facem noi aici este comerţ online. Pe baza acţiunilor pe care le face un utilizator, reţin date despre ceea ce face el. N-am mai lucrat nicăieri, dar mi se pare foarte interesant şi mă ajută", a afirmat tânăra.
Samuel este colegul Anei şi la muncă, dar şi la facultate. Fiecare câştigă lunar 850 de lei. Însă mai importante sunt noile cunoştinţe dobândite. Samuel crede că va începe ultimul an universitar mult mai bine pregătit.
"Eu capăt experienţă în nişte limbaje cu care n-am lucrat în facultate, învăţăm limbaje şi lucruri noi", a precizat studentul.
"Am considerat că e o oportunitate foarte bună atât pentru noi ca angajatori, cât şi pentru ei, ei să înveţe într-un mediu real, pe proiecte reale şi pentru noi să îi învăţăm şi probabil să îi angajăm", spune Mihai Brehar, manager de companie.
Pentru fiecare student angajat, patronul beneficiază lunar de un ajutor de la stat de 250 de lei.
"Îmi pare bine că se returnează, mă ajută, bineînţeles. La anul, categoric mă mai gândesc să iau studenţi", a mai spus Mihai Brehar.
Până acum, în Cluj 17 angajatori au depus la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă dosare pentru a angaja elevi sau studenţi, număr dublu faţă de anul trecut.
"Au angajat un număr de 40 de elevi şi studenţi. Dintre aceştia, predomină studenţii. Durata contractului este doar pe perioada vacanţei şcolare, numărul de zile pentru care poate primi subvenţie este de 60 de zile", a precizat Daniel Don, directorul executiv al AJOFM Cluj.
Pe lângă slujbele în IT, tinerilor li se mai oferă posturi de lucrători comerciali sau muncitori necalificaţi.