Pacientul în vârstă de 36 de ani este din Mediaş şi a suferit de diabet încă din copilărie. Boala i-a afectat vederea, dar şi rinichii şi inima. Dublul transplant suferit i-a dat o nouă şansă la o viaţă normală, iar după trei săptămâni de la operaţie, medicii clujeni i-au spus că poate merge acasă.
"Am început să mănânc şi să umblu iar... sunt multe, ca om sănătos, nu-ţi dai seama, când treci prin mai multe, atunci te loveşti... dar acestea sunt etapele transplantului", a spus bărbatul.
Corina Pop, în vârstă de doar 26 de ani, a suferit transplantul în urmă cu două săptămâni. Pentru că recuperarea a mers foarte bine, acum poate şi ea să părăsească clinica. Va trebui doar să revină la control, după alte două săptămâni.
"Am avut diabet şi acum am scăpat, am primit o nouă şansă la viaţă", s-a bucurat pacienta.
"Sunt bucuros că pentru aceşti pacienţi, care reprezintă o problemă importantă a sistemului de sănătate, pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 insulino-dependent şi care fac pe parcursul evoluţiei diabetului insuficienţă renală decompensată, în sfârşit, s-a găsit şi în ţara noastră o soluţie stabilă, viabilă şi productivă", a declarat Mihai Lucan, şefului Institutului de Urologie şi Transplant Renal.
Transplanturile pancreatice au fost reluate la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, după mai bine de 8 ani de pauză. Pe lista de aşteptare pentru astfel de transplanturi se află peste 100 de persoane.