Traian Băsescu spune că episodul suspendării din funcţie a preşedintelui din 2012 şi "marţea neagră" din 2013, când aleşii au încercat să modifice pe ascuns Codul Penal, au dus la amânarea intrării României în Schengen. Şi nu a fost singurul atac al şefului statului la politicieni. El a apreciat că prea mulţi parlamentari au probleme cu justiţia, iar legislativul nu se ridică la nivelul standardelor europene.
"Refuzul de a aplica hotărârile judecatoresti, avem doi parlamentari cu hotărâri definitive de nerespectare a criteriilor de integritate, pentru care Parlamentul nu a dat aviz să plece din Parlament", a exemplificat preşedintele României.
Alegătorul român s-a aflat şi el în vizorul preşedintelui.
"Lipsa de exigențe se vede în cât de tolerant a fost electoratul român, când a trimis în Parlament sau când a ales președinți de consilii județene, despre care se știa că sunt în instanță ori că au dosare penale pentru corupție", a spus șeful statului.
Nici actualul premier, Victor Ponta, nu a fost ocolit de atacurile preşedintelui.
"Oricât ar împrăștia Victor Ponta ajutoare, oricât ar prelua la bugetul de stat rate ale datornicilor, nu vom fi un stat civilizat, până când nu vom îndeplini criteriile politice", a declarat Traian Basescu.
Președintele a evocat şi episodul care a dus la deteriorarea relaţiilor cu fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. A vrut astfel să arate că, în momentul instalării la Cotroceni, a găsit o Românie, care nu era pregătită să lupte cu adevărat împotriva corupţiei.
"Mandatul meu a început de la nivelul la care premierul nu avea nicio jenă să-i scrie președintelui: "Dragă Traian, te rog rezolvă problema de la Parchet cu Dinu Patriciu", semnat prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Acest om nu a fost rău-intenționat, așa gândea clasa politică de atunci", a mai spus șeful statului.
Traian Băsescu spune că i se pare nedrept ca România să fie catalogată drept o ţară din ce în ce mai coruptă, din moment ce avem tot mai mulţi politicieni şi primari condamnaţi.