Benji are nouă ani și a fost diagnosticat cu sindromul Angelman. Indiferent dacă este bucuros sau supărat, el zâmbește tot timpul. Tulburarea este complexă și afectează în primul rând sistemul nervos, dar terapia cu cai este o modalitate foarte bună de recuperare.
"Mi se pare foarte benefic, mai ales că am observat că îi dă foarte multă încredere de sine, îl ajută comportamental. Noi ne bucurăm foarte mult că avem această oportunitate", a afirmat un părinte.
Ședințele au loc de două ori pe săptămână, iar gradul de dificultate al exerciţiilor creşte progresiv. În prezent, zece copii urmează această terapie.
"La sfârșit, să putem vedea dacă emoțional sunt suficient de liniștiți, de reglați, ca să poată să aplice un algoritm pe care noi îl cerem pentru o întoarcere corectă", a spus Mugur Pop, instructor de echitație.
La finalul fiecărei ședințe, copiii trebuie să răspundă la o serie de întrebări, pentru ca specialiştii să vadă evoluția lor.
"Se pot observa deja după două săptămâni progrese, pentru că ei deja fac mai multe cereri, spun ce vor să facă cu calul adultului, că vor să meargă prin diverse trasee, că vor să facă exerciții și totodată dau comenzi animalelor", a afirmat Alina Ivan, psiholog la Asociația Autism Transilvania.
"Şedințele sunt de grup, însă abordarea fiecărui copil se face individual. Toate exerciţiile vor fi discutate de specialiști şi oferite părinților, precum și personalului interesat de dezvoltarea socio-emoțională a copiilor cu autism. Practic, vom oferi un manual cu exerciții foarte clare", a precizat Alina Rusu, specialist în terapia asistată de animale.
Terapia cu cai face parte dintr-un proiect de dezvoltare socio-emoţională a copiilor prin interacţiune cu animalele. Programul a fost demarat de profesorii de la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai la finalul anului trecut și se încheie în 2016.