Reţeaua din România şi Republica Moldova funcţiona după reguli stricte. Potrivit anchetatorilor, 15 români şi moldoveni ajutau la falsificarea paşapoartelor. Unii racolau persoane care aveau nevoie de acte de trecere a frontierei false, în special din Orientul Mijlociu. Datele de identitate erau furate de la români, iar poza de pe paşaport era a beneficiarului, însă atent prelucrată.
După ce detaliile erau atent stabilite, suspecţii treceau la falsificarea paşaportului. Convorbirile membrilor din reţea erau codate. Cerneluri speciale erau denumite horincă. Puricii erau elementele de securitate ale actelor falsificate. Cel care falsifica paşapoartele era denumit muncitorul.
Datele erau transmise din România spre Republica Moldova. Aici se falsificau actele într-o fabrică improvizată.
3.000 de euro costau serviciile reţelei de falsificatori. Interceptările procurorilor arată că suspecţii ajutau diferite persoane din afara spaţiului Uniunii Europene să intre fără probleme în ţări precum Ungaria, România sau Italia. Procurorii cred că reţeaua ar fi ajutat sute de persoane să pătrundă ilegal în mai multe ţări europene.
La finalul lunii trecute, 4 suspecţi de terorism, bănuiţi că ar avea legaturi cu gruparea teroristă ISIS ar fi pătruns pe teritoriul Italiei cu paşapoarte româneşti, fabricate de reţeaua din ţara noastră. Cei 4 sirieni au fost prinşi de carabineiri. La fel s-a întâmplat şi cu cei 15 membri ai reţelei din România şi Republica Moldova. Ei au fost arestaţi la finalul mai multor descinderi care au avut loc săptămâna trecută.