Cu o clădire, construită din lemn, clujenii au obţinut locul doi la Seismic Design Competition, care a avut loc la Boston, în SUA. Studenţii români au lucrat şase luni la construirea machetei, după cerinţele stricte impuse de juriul competiţiei.
"Aveam de făcut o machetă de 60 de inch înălţime, adică 29 de etaje, cu amprenta la sol de la 15/15 inch, iar diferenţa faţă de regulamentul de anul trecut este acest colţ liber", a precizat Alexandru Ţigănescu, student al Facultăţii de Construcţii din cadrul UTCN.
Secretul succesului a constat în modul în care a fost concepută clădirea rezistentă la cutremure.
"Sistemul structural a fost destul de bine pus la punct de toate echipele, însă ceea ce a contat, a fost modul în care a fost realizată. Toate piesele noastre au fost tăiate la laser, în afară de stâlpi, care au fost făcuţi manual. În final, la testele de cutremur, ce a contat a fost încastrarea în bază, modul de lipire a etajelor", a explicat Mia Carpea, studentă la Facultatea de Construcţii.
"Numărul mare de stâlpi ajută la solidizarea structurii şi sistemul structural, adică cum au fost puse contravânturile şi grinzile. Am gândit în aşa fel încât să trimitem efortul la cât mai mare parte din structură, să lucreze cea mai mare parte", a completat Andrei Chiş, student al Facultăţii de Construcţii.
Acesta este al cincilea an în care Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca trimite echipe de studenţi la acest concurs.
"Ei la şcoală învaţă doar partea teoretică, pe când participând la astfel de concursuri, ei văd exact în practică ce înseamnă un sistem structural", a afirmat Bianca Pârv, profesor coordonator al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Anul trecut, echipa din România a reuşit să obţină locul I la concursul internaţional de clădiri rezistente la seisme.