Când nu sunt la concerte sau piese de teatru, maghiarii, dar şi românii se plimbă curioşi pe la standurile cu produse tradiţionale, lucrate manual de meşteşugari.
"A învăţat mama cum trebuie să facem şi aşa, la război şi croşetă", spune Clara, unul dintre meşteşugarii prezenţi la eveniment.
La câteva tarabe distanţă, doamnele admiră costumele populare ungureşti. "Îmi plac motivele tradiţionale, aduce un pic şi cu stilul folcloric", spune una dintre ele.
De departe, cele mai interesante obiecte expuse au fost produse în Ungaria: accesorii şi dotări pentru a reînvia un sport străvechi, prea puţin practicat astăzi: tirul cu arcul.
"Mănuşi, trei degete care se pun când tragi cu arcul ca să nu te lovească la degete, săgeţi, cuţite medievale, scuturi ce sunt acolo", explică Csizser Zsoltan, comerciant.
Pentru Zilele Culturale Maghiare o stradă din centrul oraşului a fost transformată în Aleea Vinului. "Foarte bucuroşi că este străduţa asta numai pentru vinuri, e excelent, să poată să vină aici şi să bea vin de la oricare vinificator vrea", afirmă Gyorfi Eugen, vinificator.
Vizitatorii pot alege între sortimente de vinuri dulci aduse din Ungaria sau pot degusta vinurile tradiţionale de la Aiud.
"Ne place să venim aici, este o piaţă deschisă, chiar dacă e la început, există o cultură a vinului şi e bine să fim acolo unde oamenii sunt deschişi la această cultură", spune Alkonyi Laszslo, şi el vinificator.
În acest weekend, festivalul este dedicat gastronomiei tradiţionale ungureşti şi se va încheia duminică cu un spectacol al trupei de dans contemporan ExperiDance.