Max Poncet este din Franța și studiază stomatologia în România. Este în anul VI, iar după ce termină facultatea va face doi ani de specializare în ortodonție în Suedia, după care se va întoarce să profeseze acasă.
"România a fost singura țară din Europa unde am putut să fac trei ani în franceză și abia apoi m-am mutat la secția română. viața e foarte bine organizată și avem nevoie de mulți dentiști acolo. În Franța e sigur mai ușor și facem mai repede", a spus francezul.
În 2007, a început Facultatea de Stomatologie din Cluj și Mohamed Khlif, originar din Tunisia. Motivul a fost simplu: după ce la universitatea din țara natală a fost respins, aici a intrat mult mai ușor.
"Nu am avut nota mare la bacalaureat, care îmi permitea să intru acolo. Am auzit că sistemul de facultate de aici e foarte OK. Nu mă gândesc să stau în România, că aici, sincer, e complicat să deschide un cabinet. Mă gândesc să merg la mine în ţară sau poate în Belgia, poate în Franța", a explicat Mohamed Khlif, student tunisian.
Deși studiile în Franța sunt gratuite pentru cei care vor să devină stomatologi, iar în România un an de studiu costă 5.000 de euro, tot mai mulți străini se înscriu la universitățile din țara noastră.
"La Cluj, concurența la linia franceză, la Facultate de Medicină Dentară, a ajuns mult mai mare decât la români, respectiv este de şase concurenți pe un loc", a precizat Radu Câmpian, decanul Facultății de Medicină Dentară Cluj.
Facutatea de Medicină din Cluj pregătește de la an la an tot mai mulți studenți francezi. Spre exemplu, în anul universitar 2008-2009 erau inscrisi 114, dintre care doar 30 studiau Medicina Dentară. Acum, în anul universitar 2014-2015, sunt 895 de studenti, dintre care 331 sunt înscrişi la Stomatologie.
"Nu doar francezii pleacă, pleacă și absolvenţii de la linia română", a spus decanul Facultății de Medicină Dentară Cluj.
"Bineînțeles că m-am gândit și la această variantă. Sistemul din Franța e un sistem foarte bine pus la punct și te ajută să-și continui profesia și cariera", a spus George Tătar, student în anul III la Medicină Dentară.
"Mi-a venit această idee, m-am gândit în Franţa sau în Germania, am auzit că sunt locuri de muncă și cerințe pentru medicii dentiști", a spus şi Ștefania Suciu, studentă în anul IV la Medicină Dentară.
Dintre cei 1.400 de medici care au fost atestați în ultimul an în Franța, aproximativ 480 si-au obținut diplomele în țările din Uniunea Europeană. Jumătate dintre aceştia au făcut facultatea în România.