Statul îi ajută pe românii cu credite

Data publicării:
credite

Măsura care va intra în vigoare la 1 aprilie se aplică doar românilor care au restanţe la credite mai mici de 90 de zile şi un venit lunar sub media pe economie de 1.610 lei. De exemplu, cine are de plătit acum o rată de 800 de lei pe lună va plăti 400 de lei, vreme de 24 de luni. În majoritatea cazurilor, este vorba despre credite de nevoi personale, fără garanţii, luate înainte de începerea crizei financiare din 2008.

Într-o astfel de situaţie se află şi clujeanca Marcela Magda, care a luat anul trecut un credit în valoare de 50.000 de lei, pe o perioadă de 5 ani. Banii i-a folosit pentru a-şi renova locuinţa. Se încadrează în profilul datornicului, pe care Guvernul vrea să îl ajute, astfel va beneficia de reducerea ratei lunare cu 400 de lei, adică jumătate din suma pe care trebuia să o achite lunar către bancă.

"Cu ăia patru plătim cheltuielile la casă şi aşa mai departe, dar oricum e greu, e foarte greu", spune femeia.

Deşi se bucură de acest ajutor, ea crede că decizia luată de Guvern a fost influenţată de faptul că 2014 este un an electoral.

"Cred că de aia a făcut, ca să fie el ales, mai bine în continuare. Dar a făcut o faptă bună. Mă bucură, dar să nu urce după aia mai sus, după doi ani, că atunci e mai rău, până termini cu creditul mai este", mai spune Marcela Magda.

Peste 900.000 de români pot astfel să ceară ajutorul statului. Timp de doi ani, ar putea plati doar jumătate din rată. Dupa acest termen, datoria către bancă va reveni la valoarea ințială. Statul va începe să dea lunar fiecărui român pe care îl subvenționează câte 200 de lei pe lună, ca să își plătească creditul. Dar termenul de rambursare a împrumutului va creşte cu doi ani.

"Interesul este să-i ajutăm pe cei cu venituri mici să consume. Este o măsură de stimulare a economiei", precizează Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

"Nu protejam băncile. Ajutorul este pentru oameni. Nu scoatem niciun ban din buget. E vorba de 4 miliarde de lei care, în loc să stea în bănci, stau la oameni pentru consum", explică premierul Victor Ponta.

Statul va achita, în total, 4,3 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri