Problema, spun medicii, se poate rezolva în cel mult o jumătate de an, cu ajutorul unei măşti conectate la un aparat, purtată în timpul nopţilor.
În primă fază, medicul stabileşte cât de gravă este boala. Pacientul este conectat la un aparat care monitorizează, printre altele, gradul de oxigenare a sângelui, dar şi numărul de sforăituri într-o noapte.
"Dacă luăm pe ora de somn, este vorba despre de câte ori se opreşte respiraţia în timpul somnului, de câte ori are tulburări respiratorii. 60 indice de apnee este sever, pentru că de 60 de ori pe o oră se opreşte respiraţia, adică în fiecare secundă are o oprire respiratorie", explică medicul Doina Todea.
Timp de câteva luni, bolnavul trebuie să doarmă în fiecare noapte cu o mască pe faţă, conectată la aparatul care îi va regla respiraţia în timpul nopţii. Medicii spun că sforăitul netratat poate duce la pierderi de atenţie sau de memorie.
Peste 250 de pacienţi cu probleme de respiraţie apelează în fiecare an la serviciile laboratorului de somnologie din Cluj-Napoca pentru tratament.