Rubinele au fost confiscate în 2010 de Biroul de Combatere a Crimei Organizate din Zalău, de la un cetăţean italian ce încerca să le vândă la negru. Pietrele sunt semi-prelucrate, iar din această cauză bijutierii români nu se înghesuie să le cumpere. Aceasta deşi sunt vândute la jumătate din valoarea lor, evaluată de specialişti la aproximativ 150.000 de lei.
„Prelucarea lor şi montarea lor în bijuterii, de fapt, ar fi destinaţia lor finală. Este o activitate de început în cadrul industriei prelucrătoare, ceea ce încercăm în acest moment, intermediar, care să poată scoate aceste produse pe piaţa turcă sau arabă, unde sunt mult mai căutate decât la noi”, a explicat Vasile Trif, consilier superior Departamentul Valorificare Bunuri, DGFP Cluj.
Alte produse confiscate sunt însă mult mai căutate. La magazinul de desfacere al Direcţiei de Finanţe din Cluj ajung zilnic zeci de clienţi în căutarea unor produse ieftine, de la alimente precum ulei sau conservă de peşte, la detergenţi, încălţăminte, îmbrăcăminte sau chiar produse electronice. Toate aceste produse costă cu aproape 20% mai puţin decât în alte magazine.
Anul trecut, prin magazinul Direcţiei de Finanţe au fost vândute bunuri în valoare de aproximativ 200.000 de lei.