Primul vin de Cluj. Doi investitori au revitalizat zona viticolă de pe Dealurile Durgăului

Data publicării:
VIN CLUJ

Chardonnay, Sauvignon-ul Blanc şi Pinot Noir Rose sunt primele trei sortimente de vin produs în Cluj. Chiar dacă au fost lansate de curând pe piaţă, iar o sticlă nu costă mai mult de 30 de lei, clienţii, dar şi experţii, sunt încântaţi de calitatea vinului.

"Un vin foarte interesant. Este vinificat în stil de Lume Nouă. Clima de Transilvania imprimă o aciditate ridicată şi arome extrem de evidente care, dacă ştii cum să conduci vinificaţia, îi oferă arome puternice în vin. Solul şi microclimatul de acolo îi oferă o mineralitate, deci faptul că e aşa de aproape de salină", a explicat Ioana Bidian Micu, oenolog.

"Este foarte bun, are un parfum minunat şi o culoare superbă", a spus un tânăr.

"Nu sunt o expertă sau ceva, dar dacă ar fi să aleg ceva, în general, aş alege rose-ul. Iar acesta e unul extraordinar", a spus tânără.

"La rose am ales să mergem pe culoarea asta de rose carateristic Provence din Franţa, multă lume a apreciat acest lucru. La fel, este un vin fructat care se poate consuma pe timpul verii",  a precizat Ovidiu Maxim, specialistul în vinificaţie care a urmărit şi controlat tot procesul de producere a vinurilor din Cluj.

Viile se întind pe o suprafaţă de 50 de hectare, pe un teren care a aparţinut în trecut Staţiunii de Cercetare Blaj. Întreaga suprafaţă a fost achiziţionată de doi oameni de afaceri în urmă cu patru ani şi care au investit aici 3 milioane de euro şi multă muncă.

"A fost foarte mult de muncă, a trebuit să defrişăm plantaţia de vii existentă, a trebuit să eliberăm tot terenul, s-au luat probe de sol. Pentru această plantaţie, viţele s-au cumpărat din Franţa, respectiv Austria, am mers pe viţă de calitate superioară şi aşteptările au fost pe măsură", a afirmat Ovidiu Maxim, manager şi vinificator.

Clujenii nu vor să se oprească aici: după modelul podgoriilor din Franţa, la vară vor să organizeze degustări de vinuri în foişorul din mijlocul plantaţiei şi plimbări cu trăsura trasă de cai.

"Este o zonă cu tradiţie în cultura viţei de vie. Dacă ne amintim, se spune că şi Mihai Viteazul a trecut prin aceste locuri şi a băut din vinurile de Turda", a mai spus Ovidiu Maxim.

Plantaţia va ajunge la maturitate în 2019, când proprietarii se aşteaptă la un randament de 100%, adică 300.000 de sticle cu vin anual. Până atunci vor fi scoase pe piaţă şi celelalte cinci sortimente din portofoliu: Muscat Ottonel, Riesling de Rin, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Neuburger.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...