La construcţia celor două porţi au lucrat mai bine de o jumătate de an 12 angajaţi ai unei firme din Cluj, specializată în confecţii metalice. Fiecare structură, construită din oţel carbon şi inox, măsoară 17 metri lungime şi 5 înălţime şi cântăreşte peste 60 de tone. Acestea sunt printre cele mai mari porţi de hidrocentrală construite vreodată în România, astfel că execuţia lucrării le-a dat bătăi de cap muncitorilor zi şi noapte.
"Când mergi acasă, te gândeşti tot la ea, cum să faci să iasă bine. A doua zi când vii aici, vrei să vezi dacă ceea te-ai gândit peste noapte iese sau nu. Planeitatea ei a fost foarte dificil de obţinut şi mai ales partea de inox", a explicat Radu Gocan, inginer tehnolog.
Complexitatea lucrării a fost doar una dintre provocări. Din cauza dimensiunilor gigantice, încărcarea porţilor pe maşina specială cu care vor fi transportate în Norvegia a durat aproape două ore.
Transportul agabaritic, care va dura cel puţin două săptămâni, se va desfăşura pe timp de noapte şi va fi escortat tot timpul de poliţişti.
"Poate vinerea viitoare o să ajung la destinaţie. O să fie o călătorie lungă! Va fi foarte greu drumul în România, dar după ce părăsesc ţara, drumul va fi drept în cea mai mare parte", a afirmat Per Lyngstad, transportator.
Porţile, comandate de o firmă producătoare de energie electrică din Norvegia, vor ajunge la un baraj din localitatea norvegiană Aunfoss.
"Poarta se va folosi la un baraj. Este pentru evacuarea apei, în caz de inundaţii. Din discuţiile cu proiectantul, reiese că ar fi cea mai mare poartă livrată în Norvegia din ultimii 30 de ani", a declarat Bianca Hudrea, manager de proiect.
Firma clujeană care a construit porţile are o experienţă de 10 ani în domeniul confecţiilor metalice.