Anamaria Mitrana lucrează la o firmă de publicitate din Cluj-Napoca, care plăteşte impozite la stat de câteva mii de lei anual. Ea spune că anul trecut Fiscul a blocat conturile firmei de două ori din cauza unor datorii care nu depăşesc 10 lei.
"Am avut penalităţi pe impozit pe profit 8 lei, dacă întârzii o zi-două deja îţi pune penalităţi. Erau sume foarte mici şi totdeauna aveam impresia că dacă plătim mai mult se vor deduce, dar tot au pus poprire şi primeşti hârtia de poprie după ce ţi s-a blocat contul, după o săptămână. Nu e normal, dar ce e nromal în ţara asta.", a spus Anamaria Mitrana, angajat firmă de publicitate.
La sfârşitul lunii februarie, un sfert dintre cei peste 200 de mii de contribuabili din Cluj aveau restanţe către stat.
"Avem 39 de mii de persoane fizice cu peste 380 de milioane de lei şi peste 15 mii de persoane juridice cu peste 565 de milioane de lei datorie.", explică Gligor Gavriş, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Cluj.
De la începutul acestui an, peste 2.000 de persoane fizice şi juridice s-au ales cu conturile blocate din cauză că nu şi-au achitat datoriile în 30 de zile de la primirea somaţiilor.
"În cadrul serviciului sunt 10 persoane care au funcţia de executori fiscali şi de la fiecare câte un lot de 100 de popriri, deci maximum 1000 de popriri şi nu s-a coborât sub suma de 1500 de lei.", a completat Cornelia Bichiş, şef Serviciu Colectare şi Executare Silită Persoane Fizice.
Dacă după 15 zile de la înfiinţarea popririi, statul nu îşi recuperează datoria, Direcţia de Finanţe poate pune sechestru pe bunurile firmei sau ale persoanei în cauză.