Capacitatea actualei rampe de la Pata Rât este depăşită cu sute de tone de deşeuri şi nu mai face faţă depozitării acestora încă din 2011. Atunci a fost amenajată o platformă provizorie, însă şi aceasta a ajuns la capacitate maximă. Soluţia autorităţilor este construirea unei noi rampe temporare, ce va fi achitată tot din buzunarele clujenilor.
"A propus crearea unei a doua rampe de stocare a deşeurilor menajere, aşteptând momentul finalizării proiectului de investiţii privind rampa de deşeuri a Consiliului Judeţean, locul în care trebuie să ajungă practic aceste deşeuri. Consiliul Local a aluat act de solicitarea operatorul privat pentru a autoriza o a doua rampă", a afirmat Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.
Construcţia Centrului de Deşeuri e departe însă de finalizare, spun autorităţile judeţene. Aceasta cu toate că lucrul pe şantier a început în 2011. Falimentul constructorului, lucrările de proastă calitate şi alunecările de teren au blocat de nenumarate ori proiectul. Achitat peste 50%, centrul se află însă din nou în stand-by, după ce consilierii judeţeni au cerut rezilierea contractului.
"A venit aceea expertiză în care expertul spune că aceea lucrare este malefică. Atât proiectantul, executantul, dirigintele. Toţi care au răspuns de aceea lucrare au făcut ceva total aiurea şi trebuie să răspundă. Până la anul, până la sfârşitul anului 2015, dacă nu o vom finaliza, vom rămâne cu gunoaiele pe străzi în tot Clujul", a declarat consilierul judeţean Mihai Seplecan.
"Undeva trebuie depozitat normal pentru igienă, dar totuşi ca să plătim atâta, cam depăşeşte bugetul", a afirmat un clujean.
Noua platformă aprobată de autorităţile locale va putea fi însă folosită doar până la sfârşitul anului viitor. Tot atunci va expira şI contractul pe fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de lei.