"De multe ori, suntem o infirmieră la 45 de persoane, de pacienți. Chiar dacă îmi place această muncă, câteodată nu mai putem, este foarte greu în unele situații", spune Elena Tămaş, care lucrează ca infirmieră şi face şi munca altor patru colege, deşi are un salariu de numai 960 de lei.
"În situațiile în care nu este infirmieră pe Terapie, intră infirmiera de pe secție. Sunt când lucrăm cam două săptămâni legate cu weekend cu tot, două-trei săptămâni, mai sunt și cazuri de-astea", mai spune infirmiera.
Asistentele au o muncă la fel de grea. Cosmina Bădică lucrează de 15 ani în sistemul sanitar, însă până acum nu a fost nevoită să facă și munca infirmierelor.
"E foarte greu din cauza lipsei de personal. Asistentele sunt foarte puține, infirmierele la fel, brancardierii la fel. În momentul de față, avem tură numai de dimineață. Tura de după-masă nu poat fi acoperită. După ora 15:00 până a doua zi la 7:00 sunt chemate de acasă și nu sunt plătite", susţine femeia.
Lipsa de personal este resimțită în toate secțiile de Chirurgie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean.
"Secția de Terapie Intensivă care asigură toată urgența, am închis un salon pentru că au plecat 5 infirmiere în bloc și atunci nu am mai avut acoperită o tură, nu avem asistente suficiente, la blocul operator deficitul este atât la asistente, cât și la infirmiere, aproape că va trebui să închidem o sală sau două de operații, pentru că nu se mai poate asigura echipa operatorie", afirmă Monica Costin, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgență Cluj.
"Se simte lipsa de personal și eu cred că afectează pacienții în primul rând", crede un clujean.
"Doamnele își dau silința, dar sunt foarte mulți pacienți. Eu cred că ar trebui mai multe asistente angajate", afirmă altul.
Conducerea spitalului va scoate la concurs la sfârșitul lunii septembrie cel mai mare număr de posturi din ultimii zece ani: aproape 90 de locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, cărora li se adaugă 10 posturi de asistentă, tot atâtea de infirmieră, două de îngrijitoare şi altele două de kinetoterapeut, dar pe durată determinată.
Reprezentanţii spitalului spun însă că, de obicei, la concursul pe posturi se prezintă foarte puțini candidaţi, iar mai bine de jumătate dintre ei nu trec examenul de angajare.