Institutul Inimii achiziţionează prin programele naţionale mai multe tipuri de stenturi, însă numărul acestora este prea mic. Așa se face că, în multe cazuri, acestea sunt cumpărate de către pacienţi, pentru a nu fi puşi pe lista de aşteptare.
"Există situaţia în care anumite stenturi, în special cele mai scumpe, sunt achiziţionate în număr limitat, nu sunt disponibile pentru pacienţi în diferite situaţii şi ei trebuie puşi pe liste de aşteptare", explică Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii "Nicolae Stăncioiu" din Cluj-Napoca.
Din cauza fondurilor reduse, majoritatea stenturilor puse de institut la dispoziţia pacienţilor sunt din categoria celor mai ieftine. Managerul instituției medicale precizează că "în general, se cumpără stenturile care sunt mai ieftine, pentru a se achiziţiona un număr cât mai mare şi pentru a soluţiona un număr cât mai mare de pacienţi."
Institutul Inimii decontează, în unele situaţii, stenturile achiziţionate de către pacienţi, însă în proporţie foarte mică. În ultimul an, de exemplu, doar zece persoane şi-au primit banii înapoi.