Şase luni vor sta militarii români în Afganistan. S-au pregătit pentru misiune timp de patru luni în poligonul de la Cincu, unde au fost puşi în faţa unor situații pe care le-ar putea întâlni în realitate în zona Kandahar. Cea mai importantă misiune a lor va fi de asigurare a securităţii aeroportului.
"Aceasta ar fi misiunea principală a batalionului, iar ca misiune secundară, este cea de asistenţă şi consiliere a forţelor armate afgane şi a celorlalte forţe de securitate", a afirmat lt. col. Adrian Costaru, comandantul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei "Dragonii Transilvani".
Sergentul-major Cosmin Mureşan este printre puţinii militari care vor participa pentru prima dată la o astfel de misiune. Şi nu oricum, ci de pe poziţia de comandant de grupă. Îşi va lăsa acasă soţia şi copilul de doar un an.
"Fiecare ieşire din bază este un pericol. Un pic de emoţii fiecare militar cred că are, nu poţi să zici că nu ai emoţii într-o misiune în teatrul de operaţii", a afirmat acesta.
Chiar şi militarii cu experienţă în zonele de conflict spun că "Resolute Support" este o misiune complexă.
"În primul rând, impune foarte multă atenţie, vigilenţă maximă şi profesionalism", a spus locotenentul Grigore Motofelea, comandant de pluton.
"Îi cunosc foarte bine, i-am văzut acum, la pregătirea pentru această misiune, am încredere în responsabiltiatea şi seriozitatea acestor ostaşi", a afirmat general-maior Dumitru Scarlat, şefului Statului Major al Forţelor Terestre.
În total, 650 de militari români sunt dislocaţi în misiuni în Afganistan.
"200 sunt ofiţeri, instructori pentru armata afgană şi în jur de 420 de militari din batalioane de manevră, care asigură protecţia forţei pe aeroportul Kandahar", a precizat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.
România participă la misiuni în Afganistan din anul 2002.