Numărul bolnavilor de diabet, în creştere

Data publicării:
DIABET

Medicii spun că numărul bolnavilor de diabet din judeţul Cluj s-a dublat. Numai în evidenţele Centrului de Diabet sunt peste 30.000 de pacienţi, faţă de 15.000, câţi erau cu 10 ani în urmă.

"E neobişnuit să vorbeşti despre o boală cronică ca despre o epidemie, dar ceea ce se întâmplă cu diabetul, din punct de vedere al cifrelor, arată că putem folosi acest termen", a afirmat Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Diabet.

"Eu am diabet de 13 ani şi la început a fost foarte greu să accept diagnosticul, însă încet m-am obişnuit, în fiecare trebuie să am grijă de glicemiile mele să fie în valorile normale, să încerc pe cât posibil să evit complicaţiile diabetului", a spus Cristina Petruţ, o pacientă.

Potrivit unui studiu, realizat de specialişti români, aproape 12% din populaţia din Regiunea de Nord-Vest suferă de această boală. Cei mai mulţi pacienţi, peste 13% din numărul de locuitori, se află în sudul ţării.

"Diabet zaharat au 11% din populaţia ţării, există o prevalenţă ceva mai mare în partea de sud şi sud-est al ţării şi scade uşor spre vest, dar rămâne suficient de mare", a precizat Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet.

Medicii susţin că diabetul poate fi prevenit printr-un regim alimentar adecvat.

"Exact masa principală a zilei la români, la mai mult de jumătate dintre ei lipseşte. De ce este important micul dejul? Pentru că el furnizează energia şi substanţele nutritivă pentru cea mai importantă perioadă a zilei", a explicat Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Studiul a fost realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie, timp de aproape un an şi jumătate, pe un eşantion de aproximativ 3.000 de persoane, din peste 100 de centre din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri