Poliția nu mai reprezintă demult o problemă pentru cele care, seară de seară, practică prostituția pe Calea Turzii.
"Nu vreți la cameră? Acolo la cameră nu vine, că e pensiune, și nu are ce căuta poliția", și-a oferit serviciile o prostituată.
Cu toate acestea, polițiştii desfășoară frecvent acțiuni, în urma cărora, prostituatele sunt ridicate și duse la secție, unde sunt amendate și de unde se reîntorc în stradă. Anul trecut, au fost acordate 7.000 de sancţiuni contravenţionale pentru prostituţie, iar majoritatea au rămas neplătite. Numai în municipiul Cluj-Napoca, una dintre prostituate a reușit să acumuleze în 2013 amenzi neplătite în valoare de peste 40.000 de lei.
"Instanța este cea care stabilește schimbarea amenzii în muncă în folosul comunității. Din toate situațiile pe care le-am avut până acum, o singură persoană s-a prezentat pentru a presta muncă în folosul comunității și a obținut ștergerea datoriei, toate celelalte neprezentându-se și neacceptând această variantă", declară Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.
Legea actuală prevede pedepse cu închisoarea pentru prostituţie, însă infracţiunea este greu de probat. Potrivit Codului Penal în vigoare, se face vinovat de această faptă cel care îşi câştigă existenţa practicând raporturi sexuale cu diferite persoane. În noul Cod Penal, vor fi incriminate doar proxenetismul şi traficul de persoane, în scopul exploatării sexuale.
"In anul 2013, la nivelul judeţului, 15 persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea infracţiunii de prostituţie", precizează Adriana Vornicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.
Niciuna dintre aceste persoane, însă, nu a fost condamnată. Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în primele 6 luni ale anului trecut, au fost identificate 222 de femei care au fost exploatate sexual, dintre care 130 erau minore.