Muzeul memorial "Octavian Goga", revendicat
Singurul muzeu dedicat poetului Octavian Goga din România este în pericol să îşi închidă porţile. A fost deschis în urmă cu 47 de ani, atunci când, la dorinţa poetului, soţia sa a donat tot domeniul de 29.000 de metri pătraţi statului român.
"Muzeul memorial de la Ciucea s-a deschis în 1 ianuarie 1967, ca urmare a actului de donaţie 863, care a fost făcut între donatorul Veturia Goga, proprietară prin legătura testamentară după Goga, a proprietăţii de la Ciucea şi statul român", a precizat Aurel But, directorul muzeului.
Donaţia a fost recunoscută şi legalizată în decembrie 1966. Astfel, din ianuarie 1967, tot domeniul a fost transformat în muzeu.
"Ca obiective şi ca săli cu expoziţie, este clădire-castel cu cele două nivele, casa Ady Endre, pentru că aici a locuit poetul doi ani de zile. Apoi se mai poate vizita Casa Albă, care are o bogata expoziţie etnografică, textilă şi ceramică şi lemn, din toate zonele ţării", a mai spus directorul muzeului.
Din 2005, însă, toate clădirile sunt revendicate de strănepoţii poetului.
"Solicită constatarea de către instanţă a unei pretinse nulităţi a actului de donaţie. Practic, dumnealor ar dori ca acest act perfect legal din punct de vedere al Consiliului Judeţean Cluj să fie anulat, iar întreg domeniul de la Ciucea să le revină în proprietate", a explicat Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Închiderea muzeului vizitat anual de peste 15.000 de turişti ar afecta toată localitatea aflată la 70 de kilometri de Cluj-Napoca.
"Este important, pentru că ne aduce foarte mulţi turişti care ne calcă pragul. Avem multe pensiuni şi restautante în zonă, iar unii dintre cei care vin în vizită la Muzeul "Octavian Goga" poposesc peste noapte, iar economia în comună merge mai bine", a spus Radu Abrudan, primarul comunei Ciucea.
Peste 150.000 de lei anual lasă turiştii, atât din România, cât şi din Ungaria, în micuţa localitate. Aşa că sătenii nici nu vor să audă de închidere.
"Ar fi păcat. Copii învaţă multe acolo şi au tot fost acolo şi le place şi învaţă multe şi la şcoală despre muzeu", spune unul dintre ei.
"Normal că ar fi păcat ca să se închidă. De ce să se închidă? Nu ar fi corect", afirmă altul.
În ultimii ani, cu toate că s-a aflat în litigiu, autorităţile locale au investit o jumătate de milion de lei în reabilitarea muzeului. Au fost refăcute aleile interioare şi mai multe expoziţii au fost reamenajate.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News