Lucrările de reabilitare a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, primele de la deschiderea instituţiei, în 1937, au început în urmă cu 5 ani. Investiţia, de peste 50 de milioane de lei, fonduri alocate de Ministerul Culturii, s-a blocat în litigii, la doar câteva luni după ce a început. De atunci, muzeul a fost închis, iar exponatele au fost depozite în diverse locuri.
Autorităţile susţin că cele mai multe exponate au fost depozitate în subsoluri, unde condiţiile nu sunt propice păstrării unor astfel de obiecte.
"Pe foarte mulţi bani, respectiv vreo 7 milioane de lei, 450.000 de piese din muzeu au fost ambalate şi depozitate undeva în subsolul clădirii. O zonă nu tocmai propice din punct de vedere al umidităţii pentru a se depozita asemenea piese unicat şi de valoare rară", a declarat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.
Reprezentanţii Muzeului de Istorie susţin însă contrariul.
"Sunt condiţii relativ bune pentru depozitarea pieselor pe care noi le deţinem. În ceea ce priveşte piesele care au fost scoase din expoziţie, majoritatea care au fost la vremea respectivă împachetate şi depozite în lăzi speciale au fost, între timp, scoase pentru a se fotografia piesele pentru viitoarea expoziţie", a precizat Viorica Crişan, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Modernizarea spaţiilor de depozitare este evaluată la 2 milioane de euro, bani pe care instituţia nu îi are. În schimb, în urmă cu 5 ani, faţada clădrii ce adăposteşte muzeul a fost reparată cu bani de la primărie. Aproape 1 milion de lei au alocat autorităţile locale în regim de urgenţă, urmând ca banii să fie recuperaţi ulterior de la muzeu. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi au trecut 5 ani de atunci.
"Când municipalitatea a ajuns la concluzia că muzeul nu intenţionează să plătească, am înaintat o plângere pe calea instanţelor, pentru recuperarea sumelor", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că pentru consolidarea şi renovarea muzeului se vor căuta bani, dar abia în 2015.