Doi ani a lucrat Petre Crişan la instalaţia care astăzi produce curent electric pentru întreaga gospodărie. A avut noroc că prin curte trece un pârâu, iar forţa apei a fost folosită în trecut pentru a învârti roata de la moară. Acum, o roată asemănătoare, dar mai mare, fabricată chiar în localitatea Almaşu, produce 1 kW de curent pe oră.
"Nici nu am fost convinşi vreodată că va funcţiona, am încercat şi cu un dinam, am încercat şi cu alternator de maşină. Da, nu am reuşit să produc aproape nimic", spune bărbatul.
După multe încercări, instalaţia produce astăzi chiar mai mult curent decât cei 4 Kw utilizaţi în medie, pe zi, în gospodărie. Dar cum tensiunea oscila între 150 şi 250 de volţi, a avut nevoie şi de alte aparate pentru ca energia electrică să nu ardă instalaţiile din gospodărie.
"Nu avem probleme, merg toate, în funcție de ce dorim noi să folosim, televizorul, lumină suficientă, centrala termică", spune Rodica Crisan, soţia inginerului.
Vestea despre instalaţia făcută de Petre Crişan s-a răspândit repede în tot satul.
"Foarte bine! Nu face atâta risipă de curent şi ia bani, curentul e scump", este părerea unui localnic.
"Economică, deocamdată, dar nu ştiu cât de viabilă va fi, atâta timp cât cursul apei nu poate fi controlat", afirmă altul.
Şi totuşi, aparatele care consumă mai mulţi kilowaţi, de exemplu o maşină de spălat sau un aspirator, ar avea probleme cu energia electrică provenită de la turbina hidraulică din curte. Aşa că bărbatul se gândeşte şi la alte investiţii pentru a salva surplusul de energie.
"Nu am unde să o înmagazinez, eu sunt limitat de 1 kW, nu pot să am consumatori mai mari de 1 kW. Trebuie să înmagazinez curentul, trebuie să cumpăr nişte baterii, nişte acumulatori cu gel, deci va fi investiţia continuă", susţine Petre Crişan.
Inspectorii de la Apele Române urmează să verifice instalaţia.
"Ne vom deplasa la faţa locului, vom evalua din punct de vedere tehnic. Apele subterane sau de suprafaţă pot fi folosite liber, dacă ele se folosesc în scopuri casnice, nu în scopuri industriale sau comerciale", afirmă Cristian Crişan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj.
Investiţia se ridică până acum la peste 50.000 de lei.