Toţi producătorii de mere din ţară vor avea de suferit de pe urma acestei situaţii.
"Sigur, era un preţ care nici nu acoperea cheltuielile. În general, producătorii români care au livezi nu atât de performante şi de bine tehnologizate, cu siguranţă vor avea de suferit mai mult", crede Dan Mitrea, un cultivator de mere.
"Stocurile de mere din Polonia destinate pentru Ucraina şi Rusia sunt disponibile pentru alte pieţe, respectiv România, şi s-a ajuns să se importe mere din Polonia la un preţ de dumping. Sigur că afectează piaţa internă, pentru că mărul recoltat în toamnă, coraborat cu partea de depozitare, ar trebui să se vândă la un alt preţ", spune Emil Farago, director al Pomicola Batoş.
Un kilogram de mere româneşti, cumpărat direct de la producător, costă acum 1,5-1,7 lei. Polonezii vor intra pe piaţă cu mere care costă jumătate din acest preţ, respectiv 90 de bani kilogramul.
Cumpărătorii preferă însă în continuare merele româneşti care, spun ei, sunt mai gustoase, decât cele din import.
"Eu le prefer pe cele româneşti, pentru că simţul meu patriotic este destul de dezvoltat. Chiar dacă sunt puţin mai scumpe, prefer merele româneşti, că dacă noi nu le cumpărăm, ce să facă producătorii noştri cu ele", s-a întrebat un cumpărător.
"Le cumpăr după gust. Am aici o doamnă, care aduce de la Oradea şi tot de la ea cumpăr", a declarat altul.
Anul trecut a fost unul bun în ceea ce priveşte producţia de mere, când recolta a ajuns la aproximativ 370.000 de tone. De pe urma fructelor, economia s-a ales cu 330 de milioane de euro, iar ţara noastră a devenit al şaptelea producător de mere din Europa.