Medicii declară banii obţinuţi din sponsorizări

Data publicării:
DECLARATII MEDICI

Potrivit legislaţiei, medicii şi asistentele trebuie să declare toate sumele obţinute din sponsorizări începând din 11 februarie 2014. Mai exact, este vorba de banii câştigaţi în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.

"Cei care beneficiază de sponsorizare pot să fie medici, asistenți medicali sau organizații profesionale. La nivelul spitalului, noi avem medici care în proporţie de 80% sunt cadre universitare. Aş putea să spun că 50% din medici au beneficiat de sponsorizare", a afirmat Monica Costin, director de îngrijiri la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

Cei care au depus declarațiile pe ultima sută de metri susțin că, deşi procedura nu a fost greoaie, au întâmpinat dificultăți.

"Am întâmpinat probleme în prelucrarea datelor și prelucrarea lor din 2014, pentru că anul 2014 a fost închis și a trebuit să recuperăm toate contractele, toate sumele din extrasele bancare", a spus Alexandra Dan, director executiv al unei clinici private.

Mai mult, textul de lege a fost cel care a dat cele mai multe bătăi de cap.

"Pentru noi, pentru beneficiari, apare doar obligația de a declara sponsorizările, apare obligația beneficiarilor sponsorizărilor și atunci au apărut neînțelegeri din punctul acesta de vedere. Ei declarau tot, toate cheltuielile pe care le-au avut în 2014 cu noi, iar nouă legea ne spunea să declarăm doar sponsorizările și aici a fost neclar", a explicat Alexandra Dan.

Conducerile spitalelor estimează că mai mult de jumătate dintre medici beneficiază de astfel de sponsorizări. De multe ori, cu ajutorul acestora, angajaţii din sănătate participă gratuit la congrese şi conferinţe, de unde primesc creditele necesare pentru obținerea certificatului de liberă practică.

"Ei trebuie să-și realizeze cele 40 de credite de educație medicală continuă la Colegiul Medicilor şi aceste credite se pot realiza în principal prin participarea la conferințe și congrese. Sigur că pentru unii dintre ei este un adevărat ajutor, pentru transparență este o treabă foarte bună", a afirmat Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului de Urgenţă pentru Copii Cluj.

Cei care nu au depus până astăzi, la Registratura Agenţiei Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, declaraţia cu sumele obţinute din sponsorizări riscă amenzi care pot ajunge la 10.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Semne care indică trăsături psihopatice: de la carismă, manipulare și...
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu: „Am greșit. Trebuia să fiu mult mai atent”
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
UTV
Dorian Popa a fost condamnat dupa ce a condus sub influenta drogurilor. Ce pedeapsa a primit celebrul vlogger