Preotul greco-catolic clujean Matei Boilă şi psihiatrul Traian Neamţu sunt doi dintre supravieţuitorii care îşi amintesc şi astăzi ce au îndurat într-una dintre închisorile comuniste, cea din Gherla.
Bucăţile de os găsite în supe erau singurele instrumente la dispoziţia deţinuţilor, care făceau ca timpul să se scurgă într-un mod suportabil în închisoare. Fie că sculptau sau scriau, acestea reprezentau singura modalitate prin care deținuții puteau să se detaşeze psihic de tot ceea ce era în jurul lor.
Psihiatrul clujean Traian Neamţu a fost încarcerat mai bine de 6 ani, iar dintre aceştia, doi i-a petrecut în închisoarea din Gherla. "Numai cel care a trecut pe acolo ştie ce a însemnat asta, fiindcă nu se poate reda în cuvinte. Spun că au murit 30 sau că ai fost bătut. Poate să-şi închipuie cineva suferinţele celor care au fost omorâţi prin bătaie sau suferinţele care le-ai tras, să te bată legat cu cătuşi la mâini şi la picioare şi să dea în tine până amorţeşti", se întreabă Traian Neamţu, fost deţinut politic.
De penitenciarul din Gherla nu a scăpat nici preotul greco-catolic Matei Boilă. A petrecut 10 ani în închisorile comuniste, iar după 1990, a devenit senator ţărănist şi vicar al Clujului. "După 60 de ani, când marea majoritate a celor care au fost torţionari au murit, când cei care au organizat crimele acestea... Comunismul, în loc să fie demascat şi arătat, aşa cum este, cu toate porcăriile, nu ca să-i condamni, nu mă interesează, poate să nu închidă pe nimeni, nu mă interesează dacă au închis sau nu, dar să-i demaşte, să arate ceea ce au făcut. Nu au făcut chestia asta, ce au făcut? Câţi au mai rămas, în jur de 30, dintre uneltele lor, acum îi băgăm în puşcărie", spune Matei Boilă, fost deţinut politic.
Din cei peste 100.000 de foşti deţinuţi politici, au mai rămas azi mai puţin de 2.000, iar acest număr scade de la un an la altul. Numai anul trecut au murit aproximativ 800 de foşti deţinuţi politici.