Protestatarii cer relocarea fabricii la cel puțin 50 de kilometri de Sebeș pentru că, spune ei, poluarea produsă le-ar pune în pericol sănătatea. Manifestanții au depus petiții la Prefectură, Garda de Mediu și la Agenția pentru protecția Mediului.
"Oamenii spun că nu pot deschide geamul, pentru că nu se poate respira. Sesizări s-au făcut la Garda de Mediu. Garda de Mediu a sancționat în mai multe rânduri societatea Kronospan și Kronochem. Acum noi așteptăm răspunsurile, am depus petiția împreună cu peste 6000 de semnături strânse de la oamenii din Sebeș", a afirmat Monica Vlad, reprezentant ONG.
"Vreau să respir un aer curat, nu un aer poluat, iar se pare că organele care trebuie să ne dea acest drept, nu ne protejează", a declarat unul dintre protestatari.
"Am avut neamuri şi cunoscuți și să nu mai vadă nimeni prin câte trec oamenii cu cancer. Și din câte se aude, e cancerigen tot ce se întâmplă aici", a afirmat altul.
De cealaltă parte, reprezentanții companiei austriece susţin că noua instalaţie respectă toate normele europene şi nu reprezintă un pericol pentru mediu şi pentru locuitorii Sebeşului.
"Noi ne menținem punctul de vedere de la începutul protestelor și anume acela că respectăm în totalitate legislația în vigoare. Ne-am asigurat tot timpul ca activitatea noastră să nu pună în pericol comunitatea locală. Toate documentele noastre de reglementare sunt în acest sens realizate. Monitorizările pe care le facem demonstrează foarte clar că emisiile sunt cu mult sub limitele legale în vigoare", a declarat Oana Bodea, purtător de cuvânt Kronospan.
Investiția firmei austriece la Sebeș este de 16 milioane de euro. Compania intenţionează să pună în funcţiune noua fabrică în această primăvară.