Ingrid învaţă la un liceu din Salonta, judeţul Bihor, iar experienţa din această vară îi va da un imbold pentru a se pregăti temeinic pentru admiterea de anul viitor, după ce va absolvi liceul.
"Ceea ce mi s-a părut mie foarte greu a fost că, în fiecare dimineaţă, trebuia să ne trezim ori la 6:30 ori la 7:00 dimineaţa. Nu am mai făcut aşa ceva şi nici nu am mai văzut aşa ceva, dar m-am simţit foarte bine şi mi-a plăcut şi abia aştept ca anul viitor să fac în fiecare dimineaţă aici, la şcoală”, spune eleva.
Printre cei 50 de elevi de etnie romă şi maghiară se află şi Kinga Szabo, o tânără din Mureş care visează să devină ofiţer criminalist.
"Este foarte mare nevoie de poliţişti din rândul minorităţilor, deoarece trăim împreună aici. Eu mă duc deja pregătită, ştiu deja ce mă va aştepta la admitere şi cred că asta mă ajută foarte mult”, a povestit Kinga.
"Un pic aş putea să spun că au probleme de comunicare, nu stăpânesc toţi foarte bine limba română, însă au dovedit pe parcursul celor trei zile care s-au consumat până acum că sunt nişte copii de ispravă”, a spus comisarul şef Gabriel Rusu, directorul adjunct al Şcolii de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan".
Conform ultimului recensământ, minorităţile naţionale reprezintă peste 11% din populaţia ţării. Există însă un deficit de poliţişti proveniţi din grupurile etnice.
"Sunt 634 poliţişti din rândul minorităţilor, ceea ce înseamnă 1,18% dintr-un corp care totalizează peste 50.000 de funcţionari publici cu statut special”, a explicat Adam Gabor, directorul Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală.
Admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" începe în 5 septembrie, când vor avea loc probele de educaţie fizică, iar apoi, examenul teoretic.