Atelierul, dotat cu ultimele kituri LEGO apărute pe piață, a fost deschis cu ajutorul unui părinte mărinimos. Genoveva Hossu a dorit ca în acest fel să onoreze memoria bunicului ei, fondatorul secției de Mașini Unelte din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. "Străbunicul copiilor mei, prof. dr. univ. Andrei Albu a fost părintele roboticii în Cluj. Iar atunci când acum 2 ani s-a pus în discuție formarea acestui laborator, m-am simțit obligată să încep să muncesc și până la urmă am reușit", a declarat aceasta.
Din sponsorizările părinților au fost cumpărate două kituri de LEGO de dificultate mică și medie, în valoare de 14.000 de euro.
În ultima lună, copiii au creat primii roboți şi au reuşit să obțină deja un premiu important la etapa regională a competiției internaționale de LEGO.
Profesorii spun că munca depusă de elevi pentru conceperea roboților îi ajută să își dezvolte abilități care le vor fi de folos pe viitor. "De la 7 la 8 ani pot să vină. Programarea robotului este foarte intuitivă, vizuală, se realizează cu ajutorul calculatorului și îi ajută foarte mult și la celelalte materii", explică Sergiu Dârjan, profesor de biologie.
Reprezentanții Transylvania College spun că acesta este primul laborator de robotică pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal din România.
Prin grija părinţilor, elevii colegiului clujean vor primi în viitorul apropiat încă un kit LEGO, în valoare de 7.500 de euro.