La centrul de înot pentru bebeluşi din Cluj-Napoca, vin lunar peste 50 de copii. Mulţi dintre ei au mici probleme legate de musculatură sau greutatea prea mică. Doi kinetoterapeuţi clujeni lucrează cu astfel de cazuri de aproape 4 ani, cu rezultate deosebite. În scurt timp, copiii se recuperează, iar părinţii spun că se mişcă mult mai bine şi mai repede decât alţii de vârsta lor.
"Fetiţa foarte bine s-a dezvoltat şi atunci am zis să venim şi cu bebe. Eu nu ştiu să înot şi mi-e frică de apă. Dar ei deja, de la a doua, a treia şedinţă, a început să dea din picioare, deci e chiar super", spune o mămică.
"De când am venit la înot, a început să mişte mai bine şi din picioare, se întoarce mai uşor", declară alta.
Beneficiile înotului nu se reduc însă aici.
"Copiii se dezvoltă din punct de vedere fizic, psihic şi neuromotor şi social. Deci îi ajută din toate punctele de vedere. Le ajută şi pe mămici puţin, să treacă peste perioada asta mai grea, se socializează. Copiii timp de 9 luni stau în burtica mamei, unde sunt în apă. Deci cu cât începem activităţile acvatice mai repde, cu atât e mai bine pentru ei", spune kinetoterapeutul Venczel Ana Maria.
Potrivit medicilor, înotul dezvoltă foarte bine musculatura şi fortifică sistemul cardiovascular şi plămânii.
"Aici la cabinet, ceea ce vedem este că acei copii trec prin sezoanele cu infecţii frecvente mult mai uşor şi apelează la noi mai rar şi formele de infecţii pe care le fac sunt mult mai uşoare", susține Flaviu Cătinaş, medic pediatru.
Învăţarea tehnicilor de înot de către copii este foarte importantă, mai ales în condiţiile în care, potrivit statisticilor, înecul este ce-a de-a doua cauză pentru moartea accidentală a copiilor între 1 şi 14 ani în lume.