Plăţile ilegale au fost descoperite după ce autorităţile au suprapus bazele de date ale Agenţiei de Prestaţii Sociale, care efectuază plăţile, cu cele ale Casei de Pensii, unde figurează toţi angajaţii.
"În urma verificărilor şi suprapunerii de baze de date, au existat persoane care figurau cu venituri în perioada în care erau în concediu pentru creşterea copilului şi primeau indemnizaţia. Pentru aceste cazuri, s-au întocmit decizii de debit", declară Paula Nicoară, purtător de cuvânt AJPS Cluj.
În total, cei 1.000 de clujeni au incasat ilegal peste 2,2 milioane de lei, din care autorităţile au recuperat până acum 1 milion de lei. Oamenii au la dispozitie trei ani să restituie banii, în caz contrar se va trece la executarea silită.
"Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă părinţilor care îndeplinesc condiţiile impuse de lege, respectiv să aibă 12 luni de cotizare anterior naşterii copilului. Indemnizaţia se acordă diferenţiat în funcţie de opţiunea părintelui. O condiţie e ca în perioada indemnizaţiei să nu aibă alte venituri profesionale supuse impozitului", mai precizează Paula Nicoară.
În judetul Cluj, anul trecut, au beneficiat de indemnizaţie de creştere a copilului peste 8.000 de persoane, suma totală plătită acestora depăşind 95 de milioane de lei.