"În ultimul an, cerinţele au crescut aproximativ cu 20%. Acuma lumea începe să se intereseze din ce în ce mai mult despre cum vor putea fi incineraţi, cine se ocupă de acte. Nu vor ei să se ocupe şi de aceea ne angajează pe noi", spune Rareş Trifu, gestionarul unei firme de servicii funerare.
Pentru incinerare se plăteşte, de regulă, doar jumătate din preţul unei înmormântări clasice. Transportul decedatului la crematoriu şi costul urnei ajunge la 2.000 de lei, în timp ce un rit funerar costă între 4.000 şi 6.000 de lei.
Dacă Biserica Catolică permite incinerarea, cea Ortodoxă se opune vehement acestei practici.
"Îi sfătuim pe cei care sunt în faţa unei astfel de dileme, fie urmaşi, fie persoane care îşi pun o astfel de problemă, să se gândească de două ori înainte de a lua o hotărâre. Şi să nu uite că un mormânt este un loc al întâlnirii", spune Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.
Deoarece în Cluj-Napoca nu există un crematoriu uman, firmele de pompe funebre apelează, cel mai adesea, la centrul de ardere din Oradea sau la cele din Ungaria. În România mai există un singur crematoriu uman, în Bucureşti.