Ca în fiecare an, părinţii vor încerca să îşi înscrie copiii la cele mai bune unităţi de învăţământ. Ca să aibă şanse, mulţi dintre aceştia îşi vor lua vize de flotant, în zona şcolii dorite. Această situaţie se reflectă în cifre. În 2013, numărul de cereri pentru reşedinţă temporară a crescut cu 50% faţă de 2012.
La Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu", aproape 70% dintre înscrieri s-au făcut în baza unor vize de flotant.
"Am făcut cerere de suplimentare de număr de locuri, nu am suplimentat ca şi clasă, întrucât spaţiile noastre sunt limitate. Sunt clase cu 30 de elevi, trei clase şi o clasă cu 26", a declarat Marinela Zamfir, directorul Liceului Teoretic "Nicolae Bălcescu".
"În statistică pe anul 2013, am observat o creştere cu peste 50% a numărului de cereri de viză de reşedinţă temporară, este vorba de vizele de flotant. Dacă în anul 2012, am avut în jur de 8.000 de cereri, în 2013, numărul acestora a depăşit 15.000 de cereri. La nivel informal, neoficial, avem informaţia că foarte multe dintre aceste cereri de flotant se explică fie pentru a putea întruni condiţiile de înscriere la o grădiniţă sau o creşă publică, fie pentru a putea alege o anumită şcoală", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
La fel se va întâmpla şi anul acesta.
"În primul rând, ne-am orientat după învăţătoare, pentru că în clasele I-IV ni s-a părut că este cel mai important factor. De asemenea, numele şcolii, pentru că este unele dintre primele din Cluj ca şi rezultate. Trebuie să avem şi flotant în zona care aparţine şcolii respective, aşă că trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede, până încep înscrierile", a spus o mămică.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj spun că, în funcţie de numărul de elevi înscrişi, clasele vor fi redistribuite între şcoli.
"Ştiţi că şi anul trecut am anulat 12 clase şi am suplimentat cu 9 clase, în aşa fel încât numărul de copii a rămas cam acelaşi, numărul de clase cam acelaşi, dar ele s-au mutat dintr-un loc în altul. Am avut 2 clase suplimentate la Ghibu, 2 clase suplimentate la Haţieganu, am avut la Rebreanu", a declarat Valentin Cuibus, inspector general al ISJ Cluj.
Prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare începe în data de 24 februarie şi durează până în 14 martie. Părinţii ai căror copii nu au fost prinşi în nicio unitate de învăţământ sau care nu au depus un dosar, vor putea să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare pe locurile rămase libere între 25 martie şi 4 aprilie. Listele finale ale copiilor inscrişi în clasa pregătitoare vor fi afişate în 11 aprilie.